De 5 voordelen van Mastermind

Ben jij een ondernemer die zichzelf graag scherp houdt? Wil jij leren van andere ondernemers? Zoek jij mogelijkheden om te klankborden met gelijkgestemden? Dan is dit artikel over Mastermind iets voor jou. Hieronder leg ik uit hoe Mastermind werkt, wat de voordelen zijn van een goede Mastermind en wat je vooral niet moet doen.

Hoe Mastermind werkt

Heel plat gezegd, is Mastermind een groep van ondernemers die regelmatig bij elkaar komen en elkaar tijdens die sessies helpen met hun business. De deelnemende ondernemers weten dat ze in hun eentje veel harder moeten werken om hetzelfde te bereiken. Mastermind gaat over “de kracht van samen”. Klinkt wellicht zweverig, maar is volledig gebaseerd op praktijkervaring en wetmatigheden.

Waarom deelnemen aan Mastermind? Er komen steeds meer ZZP’ers en er zijn ook veel kleinere bedrijven tot een man of 10 waarbij de eigenaar er alleen voor staat. In toenemende mate zie ik dat zij behoefte hebben om te klankborden met andere ondernemers. Alleen is maar alleen en samen weet je gewoonweg meer. De bekende netwerkborrels zijn hier niet geschikt voor, dus er is behoefte aan bijeenkomsten waar ondernemers in vertrouwen met elkaar kunnen klankborden.

Okay, nu hoe het werkt. Iedere 2 weken tot 4 weken komen 6 tot 8 ondernemers bij elkaar en aan de hand van vast format worden onder begeleiding van een facilitator relevante thema’s met elkaar besproken. Er komen onderwerpen aan bod die betrekking hebben op acquisitie, omgaan met tegenslag, focus houden, slimmer werken, groeien, doelen stellen, omgang met medewerkers, etc.

Het resultaat van zo’n bijeenkomst is dat iedere deelnemer slimmer en geïnspireerd naar huis gaat. Het doel is: van elkaar leren en elkaar enthousiasmeren.

Ervaring uit de praktijk

In 2010 ben ik een broedplaats begonnen voor zzp’ers en kleine ondernemers (heet nu Start Up Nijmegen). Door lid te worden, kregen ze de beschikking over een werkplek en allerlei faciliteiten en ondersteuning. In die tijd viel het mij op dat de meeste ondernemers keihard werkten, maar dat de omzet vaak tegenviel.

Ik ben toen bijeenkomsten gaan organiseren met als thema: Focus op Groei. In no time hoorde ik van de deelnemers dat ze meer omzet maakten, meer focus hadden en vaak ook meer lol kregen in het ondernemerschap. Ik heb dus gezien wat de kracht is van Mastermind.

De 5 voordelen van Mastermind

  1. In korte tijd meer kennis vergaren dankzij andere ondernemers.
  2. Door scherpe vragen en feedback word je aan het denken gezet.
  3. De groep ondernemers fungeren als een stok achter de deur. Ze houden je accountable voor de dingen die je zegt te zullen doen.
  4. Na de bijeenkomsten kom je eerder in beweging en doe-modus.
  5. De bovenstaande voordelen zorgen voor meer resultaat en daarmee meer plezier.

De bonus van Mastermind is dat je er soms zelfs vrienden aan overhoudt en je netwerk groter wordt.

Welke mastermind (niet) werkt

Wellicht denk je na het lezen het volgende: “gaaf, ik ga zelf Mastermind opzetten”. Dan zeg ik: “moet je zeker doen, maar let op, het gaat vaak mis”. Dus lees nog even verder.

De 3 succesfactoren van Mastermind:

  • Commitment
  • Frequentie
  • Begeleiding

Hieronder een korte toelichting op de succesfactoren:

  • Commitment is key, oftewel iedereen moet zich 100% committeren. Er zijn slechts enkele redenen te bedenken om niet te komen. De slechtste reden om niet te komen, is omdat je het te druk hebt. Iedereen heeft het druk, dus dat is geen excuus. Afzeggen doe je in een uiterst geval. Waarom zo streng? Heel simpel, zodra iemand afzegt vanwege drukte, gaan anderen het ook doen. Dan is het vrij snel gedaan met het effect.
    • Een andere vorm van commitment is dat je betaalt voor deelname. Zodra je iets betaalt, ben je meer geneigd om er iets uit te willen halen. Gratis is waardeloos.
  • Frequentie is key, oftewel je moet minimaal 1 tot maximaal 4 weken tussen de bijeenkomsten hebben liggen. Zeker wanneer de frequentie te laag is, gaat dit ten koste van de betrokkenheid en commitment. Wanneer de betrokkenheid en commitment afneemt, gaan mensen afzeggen, te laat komen en zich niet voorbereiden.
  • Begeleiding is key, oftewel de deelnemers halen maximaal rendement uit de bijeenkomsten wanneer een onafhankelijke derde de bijeenkomsten begeleid en dus zelf niet mee doet. De enige taak van de facilitator is: faciliteren. Hij of zij zorgt er voor dat het geen theekransje wordt. Veel zelforganiserende masterminds lopen hierop stuk. Faciliteren is een vaardigheid, niet iedere ondernemer is daar even goed in. Ook is het simpelweg niet mogelijk om deelnemen en faciliteren te combineren, je hebt 2 petten op en dat gaat mis. Besteed de begeleiding dus uit.

Faalfactoren

  • Deelnemers die alleen komen halen.
  • Deelnemers die op het laatste moment afzeggen vanwege drukte.
  • Deelnemers die tijdens de sessie door de telefoon gestoord worden.

Laat me je helpen

Concluderend, deelnemen aan Mastermind is effectief en vooral wanneer er rekening wordt gehouden met de succes- en faalfactoren. Uiteraard spreek ik uiteraard voor eigen parochie, maar mijn ervaring is dat je niet zomaar Mastermind opzet. Wellicht heb je wel vrij snel mensen bij elkaar, dat is vaak de kunst niet. Maar zorgen dat de vaart erin blijft, dat iedereen gemotiveerd blijft, dat deelnemers blijven komen en participeren, dát is de kunst en moeilijkheid. Ik ken heel veel initiatieven die vroegtijdig gesneuveld zijn.
Tot slot: schoenmaker blijf bij je leest en focus je op jouw eigen core business. Schakel een externe begeleider in die de ervaring en/of competenties heeft om groepen te begeleiden.

Wanneer je wilt deelnemen aan Mastermind of een bestaande Mastermind nieuw leven in wilt blazen, neem dan eens contact met me op. Laat me je helpen. Zodra je eenmaal hebt ervaren wat een succesvolle Mastermind voor je kan betekenen, wil je voorlopig niet meer zonder. Beloofd!

Wil je elders in het land (zelf zit ik in de regio Nijmegen-Arnhem) jouw eigen Mastermind opstarten (als facilitator), ook daar kan ik je bij helpen.

Ga hier na mijn Masterminds-pagina.

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.