ondernemen met een uitkering?

pak de regie en start jouw eigen bedrijf
kennis maken?referenties

heb jij een uitkering en wil je ondernemen?

Heb jij de knoop doorgehakt en wil je gaan ondernemen met een uitkering? Een diepe buiging voor jou! Wat veel mensen niet durven, ga jij wel doen. Het was mogelijk geen makkelijke keuze en misschien ben je zelfs gedwongen door de situatie. Hoe dan ook, je hebt de keuze gemaakt en daar begint de reis die iedere ondernemer ooit is begonnen.

Ondernemen met een uitkering is meestal minder eenvoudig dan vanuit een werksituatie een bedrijf beginnen. Je hebt met meer regels te maken en soms ook met onzekerheid omdat je mogelijk afhankelijk bent van je uitkering. Logisch dat je dan op zoek gaat naar begeleiding. 

De afgelopen jaren heb ik meerdere mensen geholpen om vanuit een uitkeringssituatie een bedrijf op te zetten. Eerlijk is eerlijk, dat gaat niet altijd 100% goed, maar in de meeste gevallen loopt het goed en positief af. Sinds 2021 werk ik samen met Werkflow, een organisatie die voor het UWV werkt en gespecialiseerd is in diverse uitkeringsvraagstukken. 

Het UWV heeft inmiddels heel wat positieve verhalen te delen van (deels) afgekeurde en zieke mensen die het toch gelukt is om een eigen bedrijf op te zetten. Er zijn genoeg voorbeelden van Wajong, WIA en WAO.

redenen voor ondernemerscoach

Zeker wanneer je een uitkering hebt, is het wijs om je goed voor te bereiden en jezelf goed te laten voorlichten. Sommige keuzes kunnen immers grote gevolgen hebben. Los van een uitkering is het sowieso slim om een ondernemerscoach in te schakelen, want hij of zij vergroot je kans van slagen en helpt je met het voorkomen van fouten die je onnodig veel tijd en geld kosten. Dit lees je ook terug om de pagina voor startende ondernemers.

begeleiding

In principe is de begeleiding niet heel veel anders dan bij andere ondernemers, met als uitzondering dat er uiteraard meer aandacht is voor regelgeving en het in kaart brengen van de financiën. Daarnaast gaan we natuurlijk ook aan de slag met vragen als: 

  • wie zijn mijn klanten en hoe vind ik ze?
  • hoe bouw ik een website?
  • wat moet ik bijhouden aan administratie?
  • etc.

“In 2010 heb ik een ongeluk gehad, waar ik hersenletsel aan over heb gehouden (Niet Aangeboren Hersenletsel, oftewel NAH). De eerste jaren waren heftig en slopend, omdat ik mezelf opnieuw moest leren kennen en leren accepteren, dat dit de nieuwe Martine is. Voor mijn ongeluk was ik manager bij een zorgorganisatie, maar dat zat er niet meer in. Tegelijkertijd wilde ik wel iets betekenen en niet alleen maar leunen op een WIA-uitkering. Ik ben toen een coachopleiding gaan volgen en kon dat gelukkig op mijn eigen manier en tempo doen. Die opleiding was voor mij enerzijds helend en aan de andere kant een bevestiging dat ik andere mensen met NAH wilde helpen.

Na de opleiding wilde ik voor mezelf te beginnen. Via een vriendin ben ik bij Koen terecht gekomen. Wat een verademing, want hij heeft die specifieke ervaring die voor mij zo belangrijk was. Hij kon me helpen met ondernemen en daarnaast ook adviseren over wat handig is t.a.v. het UWV, etc. Zo hebben we ook de financiën in kaart gebracht, dat was erg fijn. Na verloop van tijd kwamen de eerste klanten, wat was dat bijzonder zeg! Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog iets van werk zou kunnen doen en nu help ik mensen met dezelfde aandoening. 

Wat ik extra prettig vond aan Koen is dat hij mij niet als een patiënt behandelde, maar als een volwaardig persoon met sterktes en zwaktes. Dat was een verademing en tot dan toe onbekend voor mij. Alle voorgaande hulpverleners legden steeds de nadruk op mijn beperking en waren vaak heel voorzichtig (zou je dat nou wel doen?). Koen deed dat niet, maar had uiteraard wel respect voor mijn grenzen en benadrukte ook steeds om die grenzen aan te geven.

Ik ben het UWV en Koen ontzettend dankbaar voor de hulp die ik heb mogen krijgen om deze stappen te kunnen zetten.”

Martine (42)

Coach NAH

adres

Koen Sieben
Ondernemerscoaching
Vlietstraat 22
6542 SM Nijmegen

telefoonnummer

06 470 888 28
Bel voor kennismaken, vragen over coaching of het plannen van een afspraak!

e-mail

Via contactformulier.
Reactie binnen 24 uur.

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.