meer dan ondernemerschap?

laat je inspireren door het stoïcisme
kennis maken?online boekenkast

persoonlijke ontwikkeling

Een toenemend aantal ondernemers heeft behoefte aan andere gesprekken dan praten over groei of omzet. Mogelijk ben je er al mee bezig of misschien ben je juist nog helemaal onbekend op dit terrein. Hoe dan ook, je bent zeker niet de enige die behoefte heeft aan persoonlijke ontwikkeling of aan gesprekken die ergens anders over gaan. Er zijn inmiddels legio boeken, podcasts, blogs en magazins te vinden die hierover gaan.

opkomst stoïcisme | Ryan Holiday

Een apart stroming binnen de persoonlijke ontwikkeling is het stoïcisme, een praktische, actieve filosofie die zijn oorsprong kent in de tijd vlak voor de opkomst van het Christendom. Een bekende schrijver op dit vlak is Ryan Holliday, hij heeft meerdere toegankelijke boeken geschreven over dit onderwerp en ook een interessante website. Ik heb een aantal van zijn boeken in mijn online boekenkast staan.

In de gesprekken met ondernemers gebruik ik regelmatig het stoïcisme en de boeken van Ryan Holiday. Ik merk namelijk dat deze materie praktisch en laagdrempelig is en daardoor zeer geschikt voor ondernemers. Je hoeft er niks over te lezen om het toch te begrijpen en toe te passen.

ondernemerschap & filosofie

Als het gaat om spiritualiteit, dan vinden veel mensen dat al snel zweverig, abstract of geiten-wollen-sokken. Maar toch is er meer dan het volgende leasecontract, medewerker of nieuw te ontwikkelen productaanbod. Maar wat dan?

De afgelopen jaren is er steeds meer belangstelling voor het stoïcisme. Ook ik ben me hier in gaan verdiepen, omdat het niet zweverig is maar juist heel praktisch. En toch voorziet het in de behoefte om te werken aan persoonlijke groei. Inmiddels heb ik er voldoende ervaring mee om het ook in mijn coaching te gebruiken (en ook nog steeds lerend).

Ik help andere ondernemers nu om de handvatten van het stoïcisme toe te passen in hun eigen leven.

onderwerpen

 • filosofie, stoïcisme
 • groei vs resultaat
 • ego
 • zingeving
 • narcisme vs verbinding
 • commitment
 • kwetsbaarheid vs kracht
 • vader – en partnerschap
 • etc.

stoïcisme is wel

 • actief
 • relativeren
 • toepassen invloed
 • in contact met intuitie
 • leren uitzoomen
 • focus op heden
 • meer rust

stoïcisme is niet

 • passief
 • zweverig
 • onverschillig
 • zonder gevoel/emotie
 • onverstoord
 • onthecht
 • uit verbinding

Dennis (42)

Mijn leven is behoorlijk turbulent geweest de afgelopen 2 jaar. Enerzijds liep mijn bedrijf als een trein en anderzijds ging mijn relatie stuk en verloor in 1 jaar tijd allebei mijn ouders. Toen dit allemaal voorbij was, was ik nogal in de war.

Via via kwam ik bij Koen, daar had ik meteen een klik mee. Op een gegeven moment kregen we het over stoïcisme en dat sprak mij erg aan. Ik ben er meteen wat boeken over gaan lezen. Eerlijk gezegd kende ik het niet, maar vond het wel echt super interessant dat deze filosofie zo oud is en tegelijkertijd toch heel actueel. Ik heb er veel aan gehad en ook nu nog geeft het me nog steeds houvast, met name het stuk van mijn leven waar ik invloed op heb en waar niet.

adres

Koen Sieben
Ondernemerscoaching
Vlietstraat 22
6542 SM Nijmegen

telefoonnummer

06 470 888 28
Bel voor kennismaken, vragen over coaching of het plannen van een afspraak!

e-mail

Via contactformulier.
Reactie binnen 24 uur.

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.