Mentale training

Een groeiend aantal mensen doet aan mentale training door te mediteren. Vooral bij topsporters en artiesten zie je steeds meer mensen mediteren (tennisser Djokovic, acteur en muzikant Jared Letho, medewerkers Google, etc.). Tegenwoordig vinden ook ondernemers de weg naar het mediteren. Ondernemersmagazine Sprout schrijft er regelmatig over. Daarmee komt meditatie langzaam uit de ‘zweverige’ hoek. Al blijft het verwonderlijk hoeveel mensen meditatie nog steeds afdoen als zweverigheid.

De voordelen van meditatie zijn evident en ook wetenschappelijk veelvuldig aangetoond. Mediteren is een vorm van training in aandacht die positieve effecten heeft op brein en lichaam. Ook de medische wereld heeft (varianten van) meditatie ontdekt. Zo is onomstotelijk bewezen dat mindfulness helpt bij depressie en traumaverwerking (bijv. bij oorlogsveteranen).

Als ondernemer hoef je uiteraard geen trauma te hebben. Meer rust en focus zijn veelgehoorde resultaten die worden genoemd wanneer mensen een tijdje mediteren. Daar kun je als ondernemer geen genoeg van krijgen, toch?

Boeken & apps

Met de toenemende aandacht en noodzaak voor meditatie neemt ook het aantal boeken en apps toe. Een bekende en commercieel goed doordacht concept heet Headspace. Er is zowel een boek als een app. In de kielzog volgen velen het voorbeeld (denk aan Stop, Breathe & Think app, Calm app, Buddhify, etc). Laten nou juist apps ook heel populair zijn bij twintigers en dertigers, zij maken er daarom gretig gebruik van.

Veel apps spelen in op het moeilijkste aspect van mediteren: discipline. Om het effect te ervaren van mediteren moet je het echt iedere dag doen. Apps zoals Headspace helpen je daar mee, zelfs met beloningssystemen, statistieken, etc.

Ik heb daar toch wel een mening over. Vooropgesteld, ik ben blij dat meditatie lang niet meer als zweverig wordt gezien, want dat is het echt niet. Ik heb er zelf heel veel baat bij. Het is echt een hele goede manier van aandachtstraining waarvan bewezen is dat je er rustiger, creatiever en scherper van wordt. Apps zoals Headspace zorgen er voor dat mensen gaan mediteren en dat is mooi!

Wat is dan mijn kanttekening? Nou, wat deze apps vooral aanbieden is wat in de meditatiewereld bekend staat als ‘geleide kalmeringsmeditatie’. Deze vorm van mediteren is voor heel veel mensen de eerste kennismaking met meditatie. Geleide kalmeringsmeditatie is prettig, maar tegelijkertijd ook relatief oppervlakkig. De effecten zijn kortdurend.

Wil je langdurig effect hebben van meditatie dan is het wijs om naar verloop van tijd de stap te maken naar ‘inzichtsmeditatie’. Deze manier van mediteren is moeilijker vol te houden, omdat je het in stilte doet, waarbij je veelal op een gedachte of punt in je lichaam mediteert. Wanneer je dit iedere dag doet (10 minuten per dag is voldoende) ga je de effecten merken en die zijn anders dan bij een geleide kalmeringsmeditatie.

Met dit artikel wil ik geen kruistocht beginnen tegen het gebruik van apps (als ondernemer zou ik willen dat ik Headspace had bedacht), maar wel een kritische kanttekening plaatsen, zodat mensen weten wat de verschillen en effecten zijn. Mediteren met een geleide app heeft een ander effect dan met een timer. De beste leraren zijn nog altijd fysieke mensen die het doorleefd hebben en jou met de juiste instructies en toelichting op weg helpen. Beginnen met meditatie kan prima met een app, verdieping realiseer je met goede begeleiding.

Zelf ben ik zeker niet vies van apps. Zo gebruik ik de volgende 3 apps dagelijks:

  • Paced Breathing – een app waarmee ik mijn ademhaling train. Deze doe ik voorafgaand aan mijn meditatie.
  • De timer op mijn telefoon (die zet ik op 10 of 15 min).
  • Mindbell – Om mijn aandacht te trainen en regelmatig op te staan van mijn stoel.

Wil je meer weten over mijn apps en/of verschillende vormen van meditatie? Stuur me een bericht via de website.

N.B. Lees hier een artikel van Elsevier, een magazine voor hoog opgeleiden.

 

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.