Chronische vermoeidheid – nooit meer!

Mogelijk denk je bij het lezen van de titel, “ik heb helemaal geen last niet chronische vermoeidheid”. Klik niet meteen weg, want als je net als ik geïnteresseerd bent in optimaal presteren en met zo min mogelijk stress door het leven gaan, lees dan toch maar verder. Dit boek biedt interessante inzichten.

Los daarvan, mocht je iemand kennen die kampt met chronische vermoeidheid, dan biedt dit boek mogelijk een oplossing. Mensen met vermoeidheidsklachten hebben vaak al heel veel geprobeerd, maar kennis dit boek de materie vaak niet.

Stans van der Poel

Stans van der Poel is een van de schrijfsters van dit boek en bedenkster van de Energy Control Methode. Grote kans dat je nooit van haar hebt gehoord. De massa kent haar niet, maar veel fysiotherapeuten en (top)sporters kennen haar naam wel. Stans is DE expert op het gebied van ademhaling. Zij heeft haar kennis gedeeld met bekendere mensen als Wim Hof, Koen de Jong en ze heeft veel topsporters voorbij zien komen in haar praktijk. Dat is niet voor niets. haar methode is goed onderbouwd en ze beschikt over heel veel data en parate kennis.

HRV & ademhaling

Dit boek is vooral bedoeld voor met chronische klachten m.b.t. pijn en vermoeidheid, maar in de basis gaat het over HRV en ademhaling. HRV is een afkorting voor Hartritmevariabiliteit en dat staat voor de tijd tussen twee hartslagen. De meeste mensen weten wel dat de hartslag hoog en laag kan zijn en dat bijvoorbeeld een hoge hartslag betekent dat je hard aan het werk bent met je lichaam. Veel minder mensen weten dat er nog een belangrijke indicator is voor gezondheid en dat is dus HRV. Hoe meer (hoger) variabiliteit, des te beter, een goede indicator van stressbestendigheid en algehele fitheid. Andersom gezegd: een constante (lage) HRV duidt op ziekte of disfunctionaliteit. Het gaat te ver om dit uit te diepen, er zijn gelukkig genoeg websites waar dit staat uitgelegd.

Wanneer er sprake is van hoge HRV dan is dat dus positief. Het mooie is dat je dit kunt trainen met behulp van ademhalingsoefeningen (eventueel gecombineerd met visualisatie). In de basis zorg je er voor dat je uitademing langer is dan de inademing en dat je een korte pauze inlast tussen de uitademing en inademing (niet andersom). Door dit regelmatig minimaal 5 minuten te doen, reset je jouw hele systeem. Soms merk je het effect al vrij snel, maar het kan ook even duren voordat je er profijt van hebt. Zelf combineer ik het met de Wim Hof Ademhaling. Lezers van mijn blogs weten inmiddels dat ik veel lees over Wim Hof en zijn methode ook toepas.

Wat heb ik er aan?

Ook als je niet ziek bent, heb je veel aan haar boek of methode. Het geeft je een nieuwe visie op werken aan je gezondheid. En omdat ademhaling zo vanzelfsprekend is, staan veel mensen er niet bij stil. Ook de westerse medische wetenschap doet dat niet of te weinig. Terwijl er juist heel veel wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Dus het maakt je veel bewuster.

Door te trainen met HRV en ademhaling word je stressbestendig(er), herstel je beter van fysieke inspanningen en verbeter je indirect allerlei belangrijke systemen die te maken hebben met hormonen, spijsvertering, etc. Je wordt scherper, maakt betere keuzes en kunt beter informatie opnemen, aldus HeartMath Instituut. Ook veel sporters maken er om die redenen gebruik van.

HRV kun je meten. Therapeuten werken veelal met nauwkeurige en prijzige apparatuur, maar jij kunt met een app en hartslagmeter ook al een eind komen.

Terug naar Stans van der Poel en haar boek. Dat leest heel makkelijk en is meteen ook toe te passen. Persoonlijk vind ik dat ze er goed in geslaagd is om een technisch onderwerp op een laagdrempelige manier over te brengen. Haar boek is op veel plekken helaas uitverkocht, maar tweedehands is het nog wel te krijgen.

Bestel het boek hier.

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.