Lean Canvas Model (Nederlands)

Het Lean Canvas Model is een variant op het bekende Business Model Canvas. Dat model is in 2010 geïntroduceerd door Alex Osterwalder. Destijds was het een compleet nieuwe manier om een concept of bedrijfsplan uit te werken (met Nespresso als bekendste voorbeeld).

Niet alle startups en (startende) ondernemers konden even goed met dit model uit de voeten, voor hen is het Lean Canvas Model uitgewerkt. Deze variant zoomt nog meer in op het leveren van toegevoegde waarde en market fit. Hieronder staat een korte introductie van het model en verder bestaat de mogelijkheid om zowel het format als de toelichting in het Nederlands te downloaden.

Het schrijven van een ondernemersplan wordt vaak geadviseerd door mensen of instanties die zelf geen ondernemer zijn, denk aan banken, UWV, etc. Echter, veel succesvolle ondernemers hebben nog nooit een ondernemingsplan geschreven. Dat is niet voor niets, ondernemen gaat vooral over actie en niet zozeer over het maken van plannen. De praktijk blijkt namelijk weerbarstiger dan het oorspronkelijke plan.

Toch gaat het te ver om te zeggen dat je helemaal nooit iets moet uitwerken voor jezelf, het vastleggen van gedachten en ideeën geeft je overzicht en nieuwe inspiratie. Als ondernemerscoach laat ik mijn klanten vaak het Lean Canvas Model invullen. In relatief korte tijd beschik je over een effectief werkdocument. Je doelgroepen zijn duidelijk geformuleerd en je toegevoegde waarde is ook helder. Op deze manier ben je goed voorbereid om op zoek te gaan naar klanten en jezelf te profileren en te positioneren.

Het model is zowel geschikt voor gevorderde als startende ondernemers, het is eenvoudig en ‘hands on’ en je hoeft er geen boek voor te lezen. Voor degene die met het model alleen niet uit de voeten kunnen, heb ik een toelichting geschreven. Zowel het format als de toelichting kun je hieronder downloaden.

Het Lean Canvas Model sluit mooi aan op Persona’s. In principe maakt het niet uit waar je als eerste mee begint.

Ga hier naar het overzicht van alle blogs, video’s en berichten.

Lean Canvas Model (format)
 

Lean Canvas Model (format | Nederlands)

Dit model kun je zien als een ondernemersplan op 1 A4. Alle relevante onderdelen van je concept of bedrijf zijn opgenomen in dit model. Het is bruikbaar voor zowel startende als gevorderde ondernemers. Het model is in het Nederlands vertaald en er hoort ook een Nederlandse toelichting bij. Hieronder kun je het model downloaden.

Lean Canvas Model (toelichting)
 

Lean Canvas Model (toelichting | Nederlands)

Dit model kun je zien als een ondernemersplan op 1 A4. Alle relevante onderdelen van je concept of bedrijf zijn opgenomen in dit model. Het is bruikbaar voor zowel startende als gevorderde ondernemers. Hieronder kun je de toelichting downloaden die bij het format hoort.

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.