Effectiviteit
Wat mij al jaren fascineert, is de vraag: hoe word je ergens steengoed in (oftewel effectiviteit laten toenemen)? Daar is minder makkelijk antwoord op te geven dan je zou hopen. Maar laat ik beginnen met een deel van het antwoord te geven. Deze blog gaat over effectief ondernemerschap, iets waar iedere ondernemer permanent mee bezig zou moeten zijn. Ik verwijs hierbij graag naar The Beatles, waar ik sinds kinds af aan fan van ben.
Afleiding en multitasking is killing
Onlangs sprak ik een voormalig topsportster en zij vertelde me dat ze een tijd geleden haar account bij Facebook had opgezegd. Dat triggerde me. Waarom dan? Ze vertelde me dat ze heel veel volgers had, maar ook dat ze veel te vaak werd afgeleid van wat er op Facebook gebeurde (berichten, meldingen, etc.). Dit ging ten koste van haar effectiviteit en focus. Vandaar haar keuze om daar mee te stoppen. Bijzonder krachtig! Dat soort keuzes zijn denk ik typisch voor topsporters. Als iets niet werkt, dan stop je daar gewoon mee.
Sindsdien denk ik regelmatig aan dat gesprek. Met name over het effect van social media op mijn leven. In de tussentijd zijn er een aantal belangrijke dingen gebeurd.
Een tijd terug raakte ik betrokken bij een botsing. Ik knalde op een voorganger, en eerlijk is eerlijk, ik was fout. Want, ik was bezig met mijn telefoon, oftewel ik was zogenaamd aan het multitasken, beter gezegd ik was afgeleid, oftewel ik had eigenlijk geen aandacht voor waar ik mee bezig was.
Sindsdien heb ik een aantal boeken en onderzoeken gelezen over multitasking effectiviteit. De uitkomsten zijn helder: multitasking bestaat niet en we kunnen het niet. We kunnen geen twee dingen tegelijkertijd (ook vrouwen niet). Je doet het een of het ander, sommige mensen zijn wel sneller in het switchen, veel vrouwen kunnen dit. We denken overigens dat we het wel kunnen, maar feitelijk kan het niet. De onderzoeken tonen aan dat je maar op een ding tegelijkertijd kunt richten. Wat er wél bij multitasking gebeurt, is dat je de taak met veel minder aandacht uitvoert. Waardoor de kans op fouten aanzienlijk toenemen (de verklaring voor mijn botsing). De toename van fouten worden bevestigd in de onderzoeken.
Ook de huidige, jonge generatie kan het niet. Ook al denken liefhebbers van Generatie Y daar anders over. Nogmaals, onderzoeken tonen het aan. Ik heb overigens een aantal jaren lesgegeven aan jong volwassenen, daar was ik getuige van dit fenomeen. Deze jongeren hadden een hele korte spanningsboog en onthielden bijna geen informatie. De plannen en documenten waren daardoor vaak van bedroevend niveau. De effectiviteit van de gemiddelde student was bedroevend laag, behalve bij….. de topsportstudenten. Zij hebben door hun topsportleven geleerd om zich te richten op een doel.
Multitasken is verslavend
Het gaat nog verder. Behalve dat de kans op fouten toeneemt, werkt het zogenaamde multitasken ook verslavend (endorfine). Je denkt dat je het kunt en dat je de controle hebt, maar feitelijk verlies je controle (doordat je zo makkelijk en vaak wordt afgeleid). Veel mensen kunnen door multitasken ook minder goed plannen en prioriteiten stellen, want alles moet nú gedaan worden. Doordat je alles met minder aandacht doet, geniet je er ook minder van (lees: er komen minder hormonen vrij).
Er valt heel veel over dit onderwerp te schrijven, maar wat kun je er mee?
Hoe jij jouw effectiviteit laat toenemen
Werk maar aan 1 ding tegelijkertijd. Dus als je een stuk schrijft, leg dan je telefoon weg of op stand-by. Klik alle programma’s weg die je niet nodig hebt, in ieder geval je mail, want dat is afleider nummer 1. Het kost 10 tot 25 minuten om er weer helemaal in terug te komen als je wordt afgeleid door een bericht of mail, verloren tijd. Als hulpmiddel kun je de pomodoro techniek toepassen, waarbij je steeds een timer zet van 25 minuten.
Zet alle meldingen uit, op je pc en je telefoon. In ieder geval de bliebjes en piepjes, ze leiden je enorm af.
Wanneer je ergens aan begint, werk er dan hooguit 45 minuten aan, pauzeer dan 5 minuten (doe iets simpels) en begin dan weer. Onderzoek wijst uit dat je aandachtspanne niet meer dan 45 minuten is.
Sinds ik dit doe, ben ik veel productiever, dit artikel schreef ik binnen een half uur, waar ik er daarvoor vaak uren over deed. Ik heb geen mail meer op de telefoon (wat ik iedereen adviseer om ook te doen), ik controleer mijn mail op gezette tijden en zit niet meer eindeloos naar social media te kijken.
Singletaskers zijn aantoonbaar productiever en gelukkiger. Nou, ik heb mijn keuze wel gemaakt.
The Beatles zijn niet voor niks de meest succesvolle band ter wereld geworden. Ze hebben duizenden uren samen doorgebracht in kelders van allerlei steden (vooral Hamburg) voordat ze doorbraken. Alleen maar optreden, optreden, optreden…. Toen ze eenmaal zelf hits gingen schrijven, waren ze helemaal op elkaar ingespeeld en volledig gefocust*. Wat een geluk dat er toen geen mobiele telefoons bestonden…
P.S. Wil je hier iets over lezen, dan zou je het boek “Mentaal kapitaal” kunnen lezen.
Lees en bekijk ook mijn andere Inspiratie.
* Het is wel heel erg kort door de bocht om te stellen dat The Beatles alleen maar door die 10.000 uur zo succesvol zijn geworden. Het is waarschijnlijk wel de basis van hun succes geweest, maar de context heeft ook een rol gespeeld. The Beatles hadden een aantal dingen mee:
- Oprichter John Lennon had meteen al grootste ambities (sterkte intentie en doel).
- Op drummer Ringo Starr na waren alle leden getalenteerd.
- De combinatie ambitie, intentie en talent zorgde ervoor dat de bandleden elkaar inspireerden en uitdaagden.
- Ze hadden een briljante manager (Brian Epstein) die precies wist hoe hij The Beatles moest begeleiden.
- The Beatles waren vanaf hun eerste album meteen al vernieuwend, dit ging door tot hun laatste album.
- Door dit alles was de band vol zelfvertrouwen. Ze hadden daarnaast humor en zelfspot, daardoor werden ze geliefd over de hele wereld.
Zelfs 50 jaar later weet The Beatles nog steeds heel veel muzikanten en bands te inspireren. Hun belangrijkste album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit 1967 is in Engeland uitgeroepen tot het beste album aller tijden.