Over varkens, en keuzes maken

In dit stuk schrijf ik over de belangrijkste overeenkomsten tussen jou, varkens en keuzes maken. Niet meteen afhaken, het gaat je gegarandeerd een aantal inzichten opleveren. Heb je al eens goed naar een varken gekeken? Het zijn eigenlijk prachtige dieren. Veel intelligenter dan je op het eerste gezicht denkt. Ook zijn het zeer sociale en sensitieve wezens. Varkens worden helaas ook wel als vies of onrein gezien en dat is onder andere omdat ze het heerlijk vinden om in de modder te rollen. Dat gaat ook wel eens mis en dan komt het varken vast te zitten en zakt het steeds dieper. Nu over naar jou, mij en mensen uit onze omgeving. Lees hieronder hoe je uit de shit komt door het maken van de juiste keuzes.

Mijn eigen shit

In mijn loopbaan heb ik een aantal perioden gehad waarin ik goed vast zat. Ik wilde dan iets van het leven wat het leven mij niet wilde geven. Dan zat ik bijvoorbeeld bij de verkeerde werkgever of verlangde ik naar ondernemerschap, maar wist niet hoe. Het voelt op zo’n moment alsof je muurvast zit. Herken je dat? Ik was op dat soort momenten allesbehalve gelukkig. Soms kwamen er goede adviezen, maar die volgde ik dan uiteraard niet op. Ik wist wel beter. Maar stiekem wist ik ook dat sommige mensen gelijk hadden en eigenlijk wist ik zelf ook wel wat er moest gebeuren. Ik moest keuzes maken! Maar oh, wat was ik bang om dat te doen. Bang voor het onbekende, bang voor het maken van foute keuzes, maar ook bang voor succes…

En dus deed ik wat varkens ook goed kunnen: blijven rollen en draaien in dezelfde modderpoel. En hoe meer ik dat deed, des te oncomfortabeler dat werd. Net zolang, totdat ik uiteindelijk toch een keuze maakte, uit de modder kroop en in actie kwam. Ineens ontstond er dan ruimte, rook het frisser en zag ik weer mogelijkheden.

Tegenwoordig kan ik veel beter omgaan met dit soort situaties. Ik weet wanneer ik weer voor een keuzemoment sta en handel daar dan naar. Ik mag nu zelfs als coach andere mensen helpen met problemen waar ik maar al te goed bekend mee ben. Veel mensen vinden het enorm spannend om keuzes te maken en vervolgens in actie te komen. Ook al is het maken van een keuze uiteindelijk vaak onvermijdelijk, veel mensen blijven toch eerst jaren en jaren lang als een varken rollen in dezelfde plas modder waar ze eigenlijk uit willen. Maar ze durven niet. En toch… succes is voor de kiezers en de doeners!

Gewoon springen!

Iedereen kent wel het moment dat je van de hoge duikplank wilt springen. Van onderaf lijkt het wel mee te vallen, maar als je eenmaal op die springplank staat, dan lijkt het enorm hoog en grijpt de angst je bij de keel. Je weet ook dat er maar één manier is: rennen en springen! Niet iedereen durft dat, net zoals niet iedereen in het dagelijks leven spannende keuzes durft te nemen. Toch is dit een fantastische metafoor. Eenmaal in het water gesprongen, voel je jezelf namelijk helemaal super, nog een beetje natrillend van de spannende actie. Maar nu durf en wil je nog een keer, en nog een keer, en nog een keer….

Ik ben een groot liefhebber van Afro Amerikaanse acteurs. Denzel Washington, Morgan Freeman, Wil Smith en Jamie Foxx. Niet alleen omdat ze fantastische acteurs zijn, maar ook omdat ze ongelofelijk hard gewerkt hebben voor hun succes. Denzel Washington sprak tijdens een toespraak de mooie woorden: “Nothing in life is worthwhile, unless you take risks, nothing! Mandela zei de mooie woorden “there is no passion to be found playing small in settling for life that’s less than the one you are capable of living.”

Ik ben het daar mee eens. Het is iedereen gegeven om datgene te doen waar ze voor op aarde zijn. Het verschil tussen degene die het doen en degene die toekijken, is het maken van een keuze. Iedereen heeft de keuze, ook al voelt dat niet zo, toch is het zo. Je hebt altijd een keuze! Dat je het niet zo voelt, is een ander verhaal…

Wanneer je het te spannend vindt om bepaalde keuzes te maken, dan schakel je gewoon hulp in, dan kun je het samen doen. Als coach en ervaringsdeskundige zie ik dagelijks het effect hiervan: blije en enthousiaste mensen, die standaard zeggen dat ze me veel eerder hadden moeten inschakelen!

Wat ga jij doen? Ben jij een Varken?

Wil je meer blogs, video’s of tips. Kijk dan hier voor een overzicht.

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.