Bruce Lee en Mindset

Bruce Lee staat bekend als een van de grootste krijgskunstenaars van de 20e eeuw. Veel mannen kennen de films waarin hij de meest flitsende vechtscènes uitvoert, al dan niet met indrukwekkende geluiden. Hij is overigens nog steeds bijzonder populair, niet alleen vanwege zijn eigen vechtstijl (Jeet Kune Do), maar ook vanwege zijn wijsheid. Hieronder lees je een stuk over mindset.

Een van zijn meest fenomenale uitspraken is: “ik vrees niet degene die 10.000 verschillende stoten of trappen kent, ik vrees degene die 1 trap – of stoottechniek meer dan 10.000 maal heeft geoefend”. Een oneliner die hij meer dan 40 jaar geleden heeft uitgesproken. Net als Johan Cruijff heeft hij veel goede oneliners.

Met de bovenstaande oneliner raakt hij de kern van een actueel thema: Eerder schreef ik al een blog over de mythe van multitasking. Daarin schrijf ik dat multi-tasking feitelijk niet bestaat. De uitspraak van Bruce Lee gaat nóg verder, hij stelt namelijk dat wanneer je een bepaalde activiteit of handeling juist heel vaak herhaalt je er steengoed in wordt. Ergens steengoed in zijn, valt op en zorgt vroeg of laat voor succes. Een pleidooi voor solo-tasking.

Ondernemers en focus

In mijn coachingspraktijk kom ik steeds vaker ondernemers tegen die dankzij onze gesprekken of in eerder stadium er achter zijn gekomen dat ze meer moeten focussen op hun core business.

Eerlijk is eerlijk, wie heeft in deze tijd nou niet te maken met de vele verleidingen, kansen, mogelijkheden, keuzes, etc? Ook ik moet mezelf regelmatig tot de orde roepen. Focus, focus, focus. Beter worden in waar ik al goed in ben. Continu weer checken of ik wel voldoende focus heb en niet te veel afgeleid ben.

Extreme voorbeelden van niet kunnen focussen, zie je bij ADHD’ers. Afleiding werkt bij hen verslavend, dat is de reden waarom ze het zo moeilijk vinden om er mee te stoppen. ADHD kan het gevolg zijn van simpelweg niet meer kunnen focussen. Het heeft een lichamelijke component, maar zeker ook een mentale component. Prikkels werken verslavend, zo verslavend dat ADHD’ers feitelijk geen keuze meer ervaren of ze er op moeten reageren.

Bliebjes, gesprekken, gedachten, bewegingen, alles vraagt aandacht en krijgt ook aandacht, maar alleen heel even. Een zeer korte spanningsboog is het gevolg. Deze mensen kunnen zich niet meer focussen (snel afgeleid), ronden veel dingen niet af, zijn soms niet te volgen in keuzes en voelen zich onrustig, waar ook de omgeving last van heeft.

Succesvolle ondernemers & mindset

Wanneer ik aan groei-ondernemers (> 100.000 omzet) vraag waarom ze zo gegroeid zijn, dan is steevast het antwoord dat ze meer zijn gaan focussen. Geen nevenactiviteiten meer naast het bedrijf, verliesklanten laten liggen, duidelijke doelen stellen, etc. Ook topsporters weten als geen ander wat de kracht van focus is. Zij gaan daar zelfs bijzonder ver in: geen tijd voor feestjes, relaties of andere afleidingen. Alles in het teken van de (top)sport. Deze focus zorgt in veel gevallen voor succes in de sport en later ook in hun carrière. Meer focus is het resultaat van een groei-mindset.

Dus ondernemers en professionals: heb je de neiging om te veel dingen tegelijkertijd te willen doen? Wil je groeien als ondernemer? Schrap dan zaken die geen prioriteit hebben of bijdragen aan je doelstelling. Focus zorgt voor duurzaam resultaat. Het maakt je niet alleen succesvoller, het geeft je ook controle over je leven en maakt je een aangenamer mens, voor jezelf en de omgeving.

Gelukkig is focussen te leren, het begin alleen wel met de juiste mindset. Er moet een knop om. Voor sommigen is het niet eenvoudig en kan het zelfs best vermoeiend zijn. Wanneer je echter volhoudt, wordt het uiteindelijk vanzelf een tweede natuur. De beloning is een productiever en rustiger leven.

Wil je leren focussen, bel of mail me.

Wil je ook andere blogs, video’s en tips lezen? Kijk dan hier voor een overzicht.

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.