Winstgevende plannen

Veel ondernemers doen maar wat. Winstgevstgevende plannen? Nee joh! Hoezo?
Is dat eigenlijk erg, dat ze geen plannen maken? Nee, niet per sé, maar tegelijkertijd maak ik vaak genoeg mee dat sommige ondernemers bepaald niet efficiënt en effectief zijn. Ze zijn niet koersvast, laat staan doelgericht. Symptomen zijn; tegenvallende omzet, veel tijd stoppen in acquisitie wat niks oplevert, geen kennis of begrip van de cijfers, etc. Daar valt veel winst te behalen. En dan is het geen slecht plan om eerst eens een plan te schrijven.

Lees eens een boek!

Dat zeg ik regelmatig tegen ondernemers. Relatief veel ondernemers verdiepen zich niet in ondernemerschap, terwijl daar juist veel te winnen is. Ondernemen is veel meer dan zoveel mogelijk omzet ‘scoren’.

Het boek Winstgevende plannen, geschreven door Femke Hogema, is zo’n boek wat je veel kan opleveren door het te lezen en ook aan de slag te gaan met de oefeningen. Het boek blinkt uit in eenvoud en helderheid. Wanneer je nog niet zo lang bezig bent of simpelweg nog niet eerder toegekomen bent aan wezenlijke onderwerpen als missie, visie, drijfveren en (financiële) plannen maken, dan gaat dit boek je focus geven en dus meer resultaat.

Alleen maar lof?

Nee, ik heb kritische kanttekeningen bij dit boek. Maar laat ik eerst nog even doorgaan met lof. Femke Hogema is geen onbekende in de wereld van ondernemerschap. Ze heeft inmiddels meerdere boeken geschreven en heeft Profit First naar Nederland gehaald. Ik heb bewondering en respect voor haar ondernemerschap en tegelijkertijd zit daar ook mijn kritische noot.

Ze zit in de hoek van business coaches en goeroe’s die zwaar inzetten op online marketing, online programma’s, sales funnels, campagnes, etc. Ik tref echt regelmatig ondernemers die een illusie rijker zijn geworden nadat ze het zoveelste webinar of online training hebben gevolgd, zonder resultaat. De gouden bergen blijven uit. Ondernemerschap is dan ook meer dan een website, advertenties, pixels, autoresponders, marketing automation, etc. Daar gaan deze coaches te makkelijk aan voorbij (en verdienen daar goed aan). Femke Hogema besteed gelukkig wel de nodige aandacht aan de ondernemersmindset. Dat is goed en hard nodig!

Al met al nog steeds een goed boek om te lezen.

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.