Droom groot

De titel Droom groot sprak me gelijk aan. Maar toen ik zag wie de schrijver was, was ik in eerste instantie terughoudend. Eva Jinek, dat was toch “de ex van Moskowitz”? Vervolgens bedacht ik me dat ik ooit een leuke podcast met Eva Jinek had geluisterd, waardoor mijn respect voor haar juist groter was geworden. Ik besloot om het boek toch een kans te geven.

Maar toen had ik weer een reden om het boek weg te leggen. De mensen die Eva heeft geïnterviewd voor dit boek zijn allemaal vrouw…. Ik was blijkbaar niet de doelgroep van dit boek. Wat moet ik daar nou weer mee? Ik besloot wederom het boek een kans te geven.

Twee keer mijn ego aan de kant gezet.

Ze konden niet anders

Het boek staat vol met mooie, goed leesbare verhalen, laat dat maar over aan Eva Jinek. Je merkt duidelijk waar haar roots liggen. Ook staan er mooie uitspraken en levenslessen in. Wat te denken van:

‘Bescheidenheid is voor mensen die geen verantwoordelijkheid durven te nemen.’

Eigenlijk komt alles aan bod wat tussen ambitie en kwetsbaarheid in ligt. De personen die geïnterviewd zijn, zijn markant, maar veelal lang niet zo bekend als de schrijfster zelf en dat maakt het boek juist zo interessant. Het zijn mensen die je in de winkelstraat kunt tegen komen.

Bovenal zijn dit vrouwen die eigenlijk niet anders konden. Zij moesten dit pad lopen, ze hadden eenvoudigweg geen keuze. Dat maakt succes (wat de definitie daarvan ook is) minder maakbaar dan veel mensen denken. Deze mensen hebben een bepaalde drive die je niet zomaar hebt of krijgt. Dat zat er gewoon in en geen van allen wist van van ophouden. Dat geldt overigens ook voor Eva Jinek zelf. Ze schrijft ook over haar eigen vallen en opstaan. Tussen dat vallen en opstaan zit een keuze, de keuze van opgeven. En hoewel die gedachte echt wel voorbij is gekomen, was het nooit een serieuze optie… En dat is waarin mensen die opgeven verschillen van mensen die doorgaan.

Een aanrader!

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.