Praktijkvader: Een sprong in het diepe.

In dit interview met Praktijkvader Jeroen de Jong lees je over: Doen wat onvermijdelijk én logisch is. Hoe het lot je soms een duw in de juiste richting geeft. Hoe focus een boost aan je bedrijf kan geven. Maar ook dat ondernemerschap soms eenzaam en onzeker is en dat contact met gelijkgestemden helpt. Deze onderwerpen komen allemaal aan bod in dit bijzondere ondernemersverhaal.

In 2017 benaderde ik Jeroen de Jong voor een interview omdat ik erg benieuwd was naar het verhaal achter zijn bedrijf. Ik had hem 4 jaar daarvoor al eens zien pitchen over zijn idee en wilde graag horen hoe het hem in de tussentijd was vergaan. Ik had zijn podcast geluisterd en stuurde hem daarna de mail “Gaaf, je bent het gewoon gaan doen!”. Een paar weken later zaten we tegenover elkaar en deelde hij met mij over het ontstaan van zijn bloeiende bedrijf.

Het ondernemersverhaal van de Praktijkvader, Jeroen de Jong.

Zoals gezegd had ik Jeroen al eens eerder zien pitchen en eerlijk gezegd had ik destijds twijfels over zijn ondernemersidee. Deze twijfels gingen vooral over zijn doelgroep. Hij wilde namelijk vaders inspireren en begeleiden in hun vaderschap. Ik vroeg me als ondernemerscoach af of mannen bereid zijn toe te geven dat ze inspiratie kunnen gebruiken om zich vervolgens ook nog in te schrijven voor zijn programma’s. Ik wist het oprecht niet omdat ik me goed kon voorstellen dat mannen zoiets niet snel doen. Veel mannen vragen immers niet snel om hulp.

Desondanks vond ik het stoer en inspirerend dat hij hiervoor wilde gaan. Het was nieuw en gedurfd. Ook al behoorde ik toen nog niet tot zijn doelgroep, zijn boodschap en toegevoegde waarde was voor mij wel duidelijk. Hij had een heldere propositie; veel vaders worstelen met het (aankomend) vaderschap en Jeroen gaat hen daarbij helpen. Jeroen wist zijn enthousiasme goed over te brengen. Vier jaar later wist ik direct wie hij was toen de podcast Praktijkvader voorbij kwam en ik kon mij levendig herinneren dat hij destijds sprak over kampvuren en houthakken.

Voorbereidingen & blessing in disguise,

Zijn bedrijf heet dus Praktijkvader en zoals gezegd inspireert en begeleidt hij (aankomende) vaders bij het vaderschap. Dit doet hij 1 op 1 en in groepen. Zijn bedrijf bloeit. De trainingen lopen goed en hij heeft duizenden volgers op Facebook en abonnees op zijn nieuwsbrief. Hoe gaaf is dat! Je krijgt een idee, je gaat het doen en het blijkt gewoon te werken.

Zelf is hij vader van drie kinderen en vanaf het begin af aan gefascineerd door het vaderschap. Daar ontstond dan ook zijn drive om dit te gaan doen. Ook ontdekte hij dat er op dit vlak maar heel weinig aanbod was. Zijn grote inspirator en voorbeeld Ton van der Kroon organiseerde wel trainingen voor mannen, maar niet specifiek voor vaders. Langzaam ontstond het idee om hier wat mee te gaan doen.

Hoewel hij het superspannend vond, is hij in 2013 gestart naast een bestaande baan. Dat was erg prettig, zo kon hij alvast snuffelen aan het ondernemerschap zonder de onzekerheid van terugloop in inkomsten. Zijn partner was overigens al ondernemer, dus het was niet helemaal onbekend terrein voor hem. Gelukkig ondersteunde zij zijn plannen voor de volle 100% (heel belangrijk!).

Ik vroeg hem wat hij had opgehaald bij het pitch-event in 2013. Het grappige was dat vrouwen zijn verhaal meteen snapten terwijl mannen in eerste instantie inderdaad wat terughoudend waren. Toch weerhield dit hem er niet van om  gewoon te beginnen. Sterker nog, Jeroen voelde zich nog gemotiveerder om verder te gaan. Onder andere door zijn verhaal te delen, waren er de nodige toevallige ontmoetingen die hem weer verder brachten in zijn proces.

En toen kwam in 2014 een blessing in disguise. Hij werd ontslagen. Nu moest hij wel! Jeroen vertelde me dat dit meteen voor veel meer focus zorgde. Uiteraard voelde hij zich ook wel eens onzeker. Wat als het niet lukt? Dan moest hij misschien wel low budget boodschappen doen bij de Aldi. Van de andere kant, het moest gewoon gebeuren!

Aan de slag.

Jeroen schakelde zijn netwerk in en verkondigde zoveel mogelijk wat hij zou gaan doen. Het boek “De 4-urige werkweek” van Tim Ferriss maakte vervolgens wat in hem los. Al snel besefte Jeroen namelijk dat hij geen zin had in een ‘uurtje-factuurtje-bestaan’. Op een gegeven moment besloot hij een training te volgen waarmee hij online meer volgers en klanten zou kunnen krijgen. Daarmee kon hij eveneens online trainingen toevoegen aan zijn dienstverlening. Dit bleek heel zinvol, er ging een nieuwe wereld voor hem open. Zijn trainingen gingen goed  lopen en hij kreeg steeds meer volgers op social media.

Een belangrijk aspect in de opbouw van zijn bedrijf was het creëren van voldoende ruimte om te klankborden en sparren met mentoren en collega’s. Hij vertelde me dat dit heel waardevol voor hem was. Met hen kon hij zijn plannen en zijn onzekerheden delen.

Jeroen bleek daarnaast niet bang om met nieuwe tools aan de slag te gaan. Als zorgverlener was hij niet erg thuis in de wereld van online marketing en podcasts. Desondanks ontstond in 2014/2015 het idee om te starten met een podcast over vaderschap zodat hij online een groter bereik kon creëren. Vanaf dat moment interviewt Jeroen iedere paar weken een expert op het gebied van vaderschap en mannenvraagstukken.

Inmiddels heeft Jeroen naast de Vadertrainingen zijn dienstverlening uitgebreid met Liever de liefde! waarbij ook samenwerkt met zijn partner Wendy. Samen begeleiden ze stellen op het relatiepad. Opnieuw een goede keus die aansloot bij zijn ervaring en interesse.

Tot slot vroeg ik hem of hij ooit heeft overwogen om te stoppen. Daar is hij kort en krachtig over: nee! Hoewel het echt niet altijd rozengeur en manenschijn was, is hij ondanks het harde werken en investeren blijven groeien. Stoppen is geen optie meer, want zegt Jeroen: “Ondernemerschap geeft mij het leven dat ik wil”.

Samenvatting

De ondernemerslessen van Jeroen samengevat:

  • Als je droomt van je eigen bedrijf, ga het gewoon doen. Begin gewoon.
  • Deel je verhaal en laat je niet ontmoedigen als de wereld niet meteen 100% enthousiast reageert.
  • Stel jezelf de vraag: wat kan er nou echt misgaan?
  • Zorg voor focus, dat zorgt voor een vliegwieleffect.
  • Investeer in kennis en betaal experts om je verder te helpen.
  • Verken nieuwe mogelijkheden waarmee je jouw bedrijf kunt laten groeien.
  • Stel jezelf de vraag op welke manier je minder afhankelijk wordt van het uurtje-factuurtje-principe.
  • Omring jezelf met mentoren en collega’s. Zij kunnen je helpen en steunen.

Hier vind je meer informatie over de activiteiten van de De Praktijkvader.

 

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.