Heb jij ook irritante spam in je mailbox?

Spam leidt af

Focus is een van mijn speerpunten. Het voorkomen van afleiding hoort daar ook bij. Zo werd ik zelf in toenemende mate geconfronteerd met spam mails. Allerlei soorten partijen die willen dat je op een link klikt. Soms uit commercieel belang, maar er zitten ook kwaadwillende mails tussen die je willen afpersen of willen besmetten met malware of virussen.

Behalve dat spam mail heel irritant is (want het leidt af), is het ook gevaarlijk om op deze links te klikken. Je wilt deze mails liever niet in je mailbox. Je bent niet de eerste die in een moment van afleiding toch per ongeluk op een link klikt en zo besmet wordt met een kwaadwillend programma die je computer overneemt of informatie doorspeelt. Wanneer je computer ineens heel traag wordt, dan kan het zijn dat er op de achtergrond een programma draait die allerlei informatie doorspeelt. Voorkomen, is beter dan genezen.

Zelf heb ik een WordPress website en gebruik het Divi Thema.

Bots

De mensen achter spam gebruiken vaak bots (soort computerprogramma) om het web af te speuren naar mogelijkheden om mails te sturen. Dit soort bots scannen websites en zodra ze een mogelijkheid hebben gevonden (via een mailadres of contactformulier), sturen ze je automatisch een mail.

Treffen maatregelen

Er is een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je deze mails in je primaire inbox krijgt:

  • Instellen van regels.
  • Preventieve acties m.b.t. je website.

Regels

Of je nou Outlook, Google of Mail (Apple) gebruikt, bijna alle mailprogramma’s bieden de mogelijkheid om zogenaamde ‘regels’ in te stellen. Met het instellen van een regel geef je het mailprogramma de opdracht om bepaalde mails te verplaatsen of te verwijderen.

Hiermee vang je al een aantal mails af, maar het is niet voldoende, want de bots die jouw website scannen, blijven jou bestoken met allerlei spam mails. Vaak gebruiken ze meerdere soorten mailadressen en/of onderwerpen, waardoor mails er alsnog doorheen glippen. Lees hieronder wat je nog meer kunt doen.

Acties website

Wat mij betreft zijn er twee dingen die je absoluut moet doen om spam te voorkomen:

  • Haal alle mailadressen van je website af, want deze zijn heel makkelijk te kopiëren door bots.
    • Verwijs bezoekers naar je contactformulier, dat vindt iedereen tegenwoordig heel normaal.
  • Gebruik een contactformulier met een captcha-functie. Bij WordPress is Contact Form 7, een hele bekende.
  • Installeer een plugin die misbruik tegen gaat, er zijn een aantal goede plugins, gratis en betaald. Zelf maak ik naar tevredenheid gebruik van CleanTalk, deze plugin komt ook naar voren in dit artikel, waarin een aantal plugins worden besproken. Het installeren van Clean Talk was zeer eenvoudig.

Tot slot

Maak een paar vrij voor het invoeren van bovenstaande maatregelen. Of nog beter: besteed dit uit aan iemand die dit heel goed kan. Het kan niet anders dat het je tijd en frustratie bespaart. Kun je weer doorgaan met ondernemen.

Veel succes!

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.