Semco stijl

Dit boek Semco Stijl van Ricardo Semler is ook een klassieker (30e druk inmiddels), vooral voor adviseurs, coaches én ondernemers die het anders willen doen. Hoewel het boek eind jaren 80 is geschreven is het nog steeds actueel en innovatief.

Het beschrijft het waargebeurde verhaal van een jonge ondernemer (Ricardo Semler) die het bedrijf overneemt van zijn vader. Hij gruwelt al snel van de hiërarchie, regels en bureaucratie. Als hij daar vervolgens zelf bijna aan onderdoor gaat, besluit hij radicaal afscheid te nemen van het traditionele managementmodel. Hij ontslaat alle managers en heft alle stafafdelingen op. De verantwoordelijkheden liggen bij de mensen op de werkvloer. In dit boek werkt hij uit wat hij allemaal is tegengekomen.

Buiten het feit dat zijn bedrijf succesvoller dan ooit is geworden, is Ricardo door zijn visie bezocht door bekende artiesten, CEO’s, regeringsleiders, etc. Inmiddels zijn er steeds meer ondernemers die zijn filosofie overnemen, ook in Nederland.

Wat ik interessant vind aan dit gedachtengoed is dat het heilige huisjes ter discussie stelt en dat er lef en ondernemerschap wordt getoond. Er worden niet alleen mooie verhalen verteld, het gaat vooral ook over het anders willen doen dan de gevestigde orde. Ik heb het boek zelf begin jaren ’90 gekocht en pakt er nog regelmatig bij. Net als Richard Branson is Riardo Semler een pionier.

Meer informatie

Over Ricardo Semler en zijn Semco is inmiddels heel veel te vinden online. Hieronder enkele tips:

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.