Schorem

De titel “Schorem” trok meteen mijn aandacht en dat was terecht. Er zijn heel veel boeken over ondernemerschap, maar de leukste en meest leerzame boeken gaan wat mij betreft over de ondernemers zelf. Als jij dat ook vindt, dan moet je Schorem zeker lezen. En als je dan ook (net als ik) kunt genieten van dwarse, tegendraadse figuren, dan is het gewoon genieten. Ik heb het boek bijna in één ruk uitgelezen.

Schorem is wat je zegt een boek uit de praktijk. Geen modellen of theorieën, maar gewoon learning by doing. Over hoe het niet moet en ook hoe het ook kan. De heren leven er behoorlijk op los, met drank, drugs, vrouwen en rock & roll (zie onderaan voor update). Die stijl van ondernemen, zou ik niet iedereen aanbevelen. In die zin is de titel Schorem zeker passend. Maar door deze stijl van ondernemen blijven ze wél heel dicht bij zichzelf en bedenken daardoor zeer authentieke producten en concepten waarmee ze (net als Steve Jobs) nieuwe markten hebben gecreëerd. En ze DOEN gewoon….

Eerlijk is eerlijk, kijkend naar hun succes, denk ik dat ze op het juiste moment, met de juiste mensen, met het juiste aanbod kwamen. Dit verhaal had net zo goed heel anders af kunnen lopen als ze eerder of later waren begonnen. Zo nauw komt het dus soms met succesverhalen. Zeker bij deze mannen, want hun stijl van leven was verre van gezond…

Kapperswereld op zijn kop

Leen en Bertus vertellen in dit boek hun verhaal, over hoe ze de kapperswereld op zijn kop hebben gezet. Ze hebben in Nederland en de rest van de wereld het vak barbier weer hip gemaakt. Het feit dat er nu op iedere hoek van de straat een barbier zit, komt door hen. Daarnaast vertellen ze ook ook hun ervaringen over het ontwikkelen van een nieuw product: Reuzel. En zo ontstaat er uiteindelijk een internationaal bedrijf waar miljoenen euro’s worden omgezet, door, plat gezegd, twee straatschoffies.

Het boek schorem heeft alles. Zelden heb ik een boek gelezen waarbij ik heb moeten lachen, (bijna) huilen en ook echt regelmatig mijn wenkbrauwen heb gefronst. Een moeilijk weg te leggen page turner. Een aanrader voor op vakantie.

P.S. Heb je zelf ook mooie boeken over ondernemers gelezen, laat het me dan weten, dan zet ik deze er bij.

Update

Na het lezen van het boek ben ik de heren uit het oog verloren. Maar ik luister graag podcasts en toen kwam ik daar ineens een podcast met Bertus naar boven bij Hardlooppodcast De Pacer. Wat schetst mijn verbazing: alle verslavingen zijn de deur uit en vervangen door een hardloopverslaving. Bertus loopt marathons en leeft gezond. Over transformatie gesproken!

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.