Werkweek van vier uur

Wederom een klassieker! The four hour workweek is de doorbraak van Tim Ferriss (TF) als schrijver en (bio)hacker. Dit boek beschrijft de uitwerking van een succesvolle methode om onafhankelijk van locatie een bedrijf aan te sturen. Hij was op enig moment in staat om met een werkweek van 4 uur toch inkomen te genereren. Dit boek is het standaardwerk voor het genereren van een passief inkomen en het leiden van een digitaal nomadenbestaan.

Kanttekeningen

Hoewel ik dit echt een bijzonder boek vindt, heb ik ook een paar kanttekeningen. Maar laat ik beginnen me te zeggen dat ik heel veel bewondering en respect heb voor wat Tim Ferriss allemaal gedaan en geschreven heeft. Niet alleen dit boek, ook The Four Hour Body en Tool of Titans zijn bijzondere boeken waar TF met militaire discipline en precisie aan heeft gewerkt.

Een deel van mijn klanten heeft dit boek gelezen en heeft daardoor de wens gekregen om net als TF passief inkomen te genereren. Helaas is dat bij de meeste klanten niet gelukt (waardoor ze o.a. bij mij terecht zijn gekomen). Er zijn in de basis drie redenen waarom het meestal niet is gelukt:

  1. TF had al een lopend bedrijf wat hij gaandeweg is gaan optimaliseren. Het resultaat was uiteindelijk een bedrijf wat hij kon aansturen en monitoren in vier uur. Dat is een belangrijk aspect en wordt vaak over het hoofd gezien. Oftewel, je moet eerst met de poten in de klei, keihard werken, fouten maken, onderuitgaan, etc. en dan komt er naar verloop van tijd een bedrijf tevoorschijn wat voor jou gaat werken i.p.v. andersom. TF is niet van scratch af aan begonnen met een bedrijf van 4 uur, dat is zo ontstaan, doordat hij met heel veel doorzettingsvermogen (hij gaat door net zolang totdat hij heeft bereikt, wat hij wil bereiken) heeft volgehouden. Veel mensen willen meteen (of vrij snel) een bedrijf wat in 4 uur aan te sturen is, dat kan gewoonweg niet. In die zin is de ondertitel “Leid een rijk leven zonder veel te doen” enigszins misleidend.
  2. Eerder benoemde ik de doelgerichtheid en doorzettingsvermogen van TF. Dat is iets wat lang niet iedereen heeft en daarom bereiken ook maar weinig mensen wat hij bereikt. Ik vermoed dat Tim ook niet veel relaties had in die tijd, laat staan een gezin. Dat zijn relevante factoren.
  3. Tot slot is dit boek ergens rond 2007 uitgekomen en daarmee dus behoorlijk verouderd. In die tijd was het redelijk revolutionair wat hij deed, inmiddels zijn er ontelbare hoeveelheden webshops en is het dus niet zo makkelijk meer om op die manier een passief inkomen te genereren. De meeste webshops draaien minimaal en moeten naar verloop van tijd weer stoppen.

Boodschap | conclusie

Moet je het boek daarom maar laten liggen? Nee, zeker niet! Het is absoluut een vermakelijk en leerzaam boek. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat het alleen maar gaat over het genereren van een passief inkomen en het is ook te kort door de bocht om te zeggen dat een werkweek van vier uur absoluut niet kan. Wat hij heel goed duidelijk maakt, is dat je niet altijd maar hoeft te ploeteren, dat je niet alles zelf hoeft te doen, dat je veel kunt automatiseren, etc. Oftewel, je moet het bedrijf voor jou laten werken, in plaats van andersom. In die zin is het boek heel inspirerend en dus nog steeds een aanrader om te lezen.

Chat openen
Dag ondernemer,
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een bericht en ik antwoord zo snel mogelijk.

P.S. Een website is maar een website, pas wanneer je elkaar spreekt weet je wat je aan elkaar hebt. Een kennismakingsgesprek is zonder factuur of verplichtingen.